2012. január 11., szerda

Spirál csőtészta paprikás kagylóraguval

Spirál csőtészta paprikás kagylóraguval
(Fusilli bucati cozze e peperoni)


Hozzávalók (2 személyre):

160 g spirál-csőtészta (de lehet bármilyen tészta, ízlés szerint)
15-20 db kékkagyló (otthon feketekagylóként ismert)
egy piros kaliforniai paprika fele
egy sárga kaliforniai paprika fele
egy kisebb hagyma
2 gerezd fokhagyma
egy friss chili paprika fele (opcionális)
3 db nagyobb paradicsom (helyettesíthető natúr paradicsompürével)
só, bors
olívaolaj
egy kis csokor friss petrezselyem
parmezán sajt


Mielőtt nekilátnánk, először is a kagylót egyenkéntjól meg kell tisztítani a rátapadt „bajusztól”és megsikálni, majd 2-3 órátáztatni hideg, sós vízben. Ezután felmelegítünk egy száraz serpenyőt,beletesszük a lecsöpögtetett kagylót és lefedjük. A kagyló levet fog engedni ésennek a lének a gőzében ki fognak nyílni a kagylók. Mikor látjuk hogyelkezdenek nyílni, egy konyhai csipesz segítségével tálba szedjük őket. Nemkell ott a gőzben teljesen készre főzni, ez majd megtörténik a raguban. Mikor kész az összes (amelyik teljesen zárva marad,kidobhatjuk), kiszedjük őket a páncélból és félretesszük. A megtisztítotthagymát hosszúkásra (julien-re) vágjuk és olívaolajban feltesszük dinsztelni. Amagoktól és erektől megtisztított paprikát is csíkokra vágjuk és hozzáadjuk ahagymához. Közben felteszünk vizet melegíteni a tésztához és meghámozzuk majdfelaprítjuk a paradicsomot. 8-10 percnyi dinsztelés után mehet a serpenyőbe azapróra vágott chili és a fokhagyma. Néhányat keverünk rajta és hozzáadjuk aparadicsomot is. Sózzuk-borsozzuk. A forrásban lévő vizet megsózzuk ésfogkeményre főzzük benne a tésztát. Úgy kalkuláljunk, hogy a tésztának és aragunak kb. egy időben kell készen lennie! Mikor a paradicsom levének egy részeelfőtt (mondhatni, hogy a ragu már készen van) hozzáadjuk a kagylót, akagylónak ugyanis (mivel puhatestű) elég egy-két perc. Felaprítjuk a petrezselymet,megszórjuk vele a ragut, majd lecsöpögtetjük a tésztát és azt is hozzáadjuk.Átkeverjük, és máris tányérokra szedjük. Megszórjuk még egy kevéspetrezselyemmel, parmezán sajtot reszelünk rá és azon melegében elfogyasztjuk.Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: