2012. január 23., hétfő

Linguine tejfölös főtt céklával és gorgonzolával

Linguine tejfölös főtt céklával és gorgonzolával
(Linguine con gorgonzola e barbabietola alla panna acida)

Hozzávalók:
320 g linguine
1 közepes cékla
120 g gorgonzola
1 dl tejföl
1 ek. citromlé
1 salottahagyma
frissen őrölt feketebors
vaj

A céklát alaposan megsikáljuk, és bő, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, meghámozzuk, vékony csíkokra vágjuk.
A cékla főzőlevét félretesszük.
Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt salottát, és lassú tűzön megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a céklát, a tejfölt, a citromlevet, a sót, egy kevés frissen őrölt borsot, majd belemorzsoljuk a gorgonzola felét, az egészet alaposan összekeverjük, egyszer felforraljuk.
Ezalatt a tésztát a cékla főzővízében kifőzzük, amikor eléri az „al dente” („harapható” nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrjük, összeforgatjuk a tejfölös-céklás szósszal, tányérokba szedjük, a tetejére morzsoljuk a maradék gorgonzolát, és azonnal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: